A sokoldalú avokádó

Héja fényes, sima vagy erősen ráncolt, színe a zöld különböző árnyalatain át egészen a mély liláig változik. Középen tojás vagy gömb alakú kőmag található, mely a vajszerű állagú, világoszöld, illetve sárgás terméshústól könnyen elválik. A nyers avokádóból semleges íze miatt édes és sós ételek egyaránt készíthetők: saláta vagy krém mártogatáshoz, leves, tejturmix, illetve jégkrém, vagy édesítővel és lime-mal elkeverve édesség.Illik húsokhoz, halakhoz, lehet szendvics vagy sushi alapja, de grillezhető is. Főzni nem szabad, mert keserű lesz. A guacamole néven ismert avokádókrém az egész világon kedvelt. Az avokádó vásárlásánál a szín nem mérvadó. Akkor érett az avokádó, ha a héját megnyomva finom besüppedés érezhető, de azért még határozott az ellenállás (mint a mangónál). A kemény avokádó papírzacskóba téve egy banán mellé néhány nap alatt beérik. Az avokádó magja könnyen eltávolítható, a gyümölcshúst ki lehet kanalazni vagy hámozás után fel lehet szeletelni. (Az érett avokádó héja könnyen lejön és a villa nem görbül el a pépesítés során.)Tápanyagadatok (100 g): 160 kcal; fehérje: 2,0 g; zsír: 14,66 g; szénhidrát: 8,53 g; rost: 6,7 g; C-vitamin: 10 mgMég több egészségtippet találhatsz a Diéta&Fitnesz oldalán.

Folytatás

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


kilenc − 1 =

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>