Hozzávalók: 4 személyreA GYÖNGYTYÚKLEVESHEZ- só- 2-3 borókabogyó- 5-6 zöld vagy fekete bors- pár levél lestyán- 2 ág kakukkfű- 1 nagy vöröshagyma- 1 csokor zellerlevél vagy 1 nagyobb cikk zeller- 2 közepes fehérrépa- 2 közepes sárgarépa- 1 gyöngytyúkA LEVESBETÉTHEZ- 5 dkg fagyasztott leveles paraj- kb. 20 dkg liszt- 1 tojás- sóElkészítés:A GYÖNGYTYÚKLEVESHEZELŐKÉSZÍTÉS: 40 perc # FŐZÉS: 1,5 óra – Feldaraboljuk a gyöngytyúkot, és annyi hideg vízben, amely bőven ellepi, felrakjuk főni. Ha felforrt, kis lángon forraljuk, és közben leszedjük a képződő szürkésbarna habot. Ha már nem habzik fel, beledobjuk a meghámozott, nagyobb darabokra vágott leveszöldségeket, a szintén meghámozott, de egészben hagyott vöröshagymát, valamint a fűszereket (lestyán, bors, borókabogyó, kakukkfű, só). Kis lángon főzzük mindaddig, míg a hús meg nem puhul.A LEVESBETÉTHEZAmíg fő a leves, elkészítjük a betétet. A felengedett parajt kinyomkodjuk, összekeverjük a tojással, kis sóval, majd mindehhez annyi lisztet adunk, hogy jól gyúrható, kemény tésztánk legyen. Pár perces pihentetés után 2 mm vastagra kinyújtjuk, éles késsel gyufaszál vastagságúra metéljük. Sós vizet forralunk egy fazékban, ebben főzzük ki a tésztát.
Folytatás