A fahéj vércukorszint-szabályozó hatása: ha például magas szénhidráttartalmú ételbe fahéjat teszünk, azzal segíthetünk “kiegyensúlyozni” azokat a hatásokat, melyeket a cukros étel okoz a szervezetünkben. Vagyis, ha a szénhidrát-dús ételt fahéjjal együtt esszük, akkor az nem okoz olyan hirtelen emelkedést a vércukorszintben, így hirtelen csökkenést sem (így nem is leszünk olyan hamar farkaséhesek). A vérzsírokra is kedvezően hat: ha a zsírdús ételeket fahéjjal egészítjük ki, akkor nem figyelhető meg a vér trigliceridszintjének emelkedése. A vérzsírszint és a vércukorszint egyensúlyba hozatala mellett az is megfigyelhető, hogy a vérben található antioxidánsok szintje ezzel szemben növekedett. Az agyműködésnek is nagyon jót tesz. A fahéjban található egyik hatóanyag az Alzheimer-kór kialakulását is késleltetheti. Baktérium- és gombaölő hatásai is vannak, ezeknek köszönhető, hogy sok szájápolási termékben, például szájvízben található fahéjkivonat. Rendszeres fogyasztásával elpusztíthatjuk azokat a kórokozókat, melyek többek között az ínygyulladásért, a kellemetlen szájszagért vagy éppen a fogszuvasodásért felelősek.
Folytatás