Jókedvre derít az őszibarack

Nem véletlenül, hiszen ki-ki megtapasztalhatja: egy-egy igazán érett és finom őszibarack elfogyasztása nemcsak fölfrissít és fölüdít, de jó kedvre is derít.Ezt részben a niacin nevű anyaga okozza, ami egyúttal csökkenti a vérnyomást, jót tesz a szívnek és az érrendszernek is. Értéke a gyümölcsnek az is, hogy sokat fogyaszthatunk egyszerre belőle, mégsem telítődünk vele. Részint, mert igen lédús (85-90 százaléka víz), részint pedig azért, mert ideálisan kedvező benne a (gyümölcs)cukor és a gyümölcssav aránya.A sárgahúsú fajták, színanyagaik révén, rákellenes hatásúak is. A kevésbé lédús barackok pedig nagy pektin- és rosttartalmuk miatt értékesek, de valamennyi fajtára igaz, hogy sok káliumot és magnéziumot tartalmaznak. A szívbetegek számára különösen is ajánlott az őszibarack a kánikulai forróságban, hiszen ez őket különösen megterheli. Ilyenkor napi 2-3 gyümölcs sokat segíthet, mert benne a kálium és a nátrium olyan arányban van jelen, ami ideális a szívpanaszok orvoslására.Az őszibarack nagy alakgazdagságú, fajtaválasztéka már szinte áttekinthetetlen; mintegy nyolcszáz fajtát termesztenek szerte a világon. Hazánkban júniustól szeptember végéig termő fajtasor áll rendelkezésre. Noha egyre növekszik a nektarinok vagy kopasz barackok aránya, azért még mindig szőrösek, azaz a molyhos héjúak vannak többségben. Az úgynevezett ipari barackok csillaga, amelyek húsa éretten is kemény marad, és csak befőzésre alkalmas, letűnőben van. A különlegességek viszont kelendők, mint amilyen a lapos barack vagy a vérbelű. Az őszibarack utóérő, érésében több fokozatot is megkülönböztetünk. Ha a piacon vásároljuk, választhatjuk az úgynevezett szilárdan fejlett állapotot: a gyümölcs húsa még szilárd, csak a termésbarázdánál kezd lágyulni. Ilyen állapotában 2-5 nap alatt otthon beérik. Még jobb, ha puhán fejlett állapotú barackot veszünk, amikor a terméshús már a kocsány körül és a gyümölcsök csúcsánál is kifejezetten lágy tapintású. Szobahőmérsékleten egy-két nap alatt beérik. Az utolsó érési fokozat a fán érő állapot, amiben az érési folyamatok elérik a csúcsot, a teljességet. Azonban az ilyen gyümölcs már nem szállítható, csak ott helyben megenni lehet.További cikkek a témában a Mezőgazda kiadó weboldalán.

Folytatás

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


+ hat = 8

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>